28 maja br. po raz pierwszy odbył się w naszej szkole „Wieczór romański”, którego inicjatorami byli członkowie kół: j. francuskiego i j. hiszpańskiego. Opiekę nad wydarzeniem sprawowały panie: Marta Kundzewicz-Hetmańska i Alicja Szewczyk. Dzięki inwencji i zdolnościom dekoracyjnym organizatorów uczestnicy mogli poczuć atmosferę  śródziemnomorskich tawern, restauracji czy kawiarenek. Teren przed szkołą nabrał bowiem iście romańskiego uroku: na stolikach pokrytych obrusami znajdowały się naręcza kwiatów, kolorowe lampiony, a przede wszystkim przepyszne potrawy przyrządzone specjalnie na ten wieczór. W konkursie udział wzięło ponad 30 uczniów naszej szkoły. Dzięki ich kulinarnym zdolnościom mogliśmy skosztować najróżniejszy, nierzadko bardzo wyrafinowanych, dań z francuskiej i hiszpańskiej kuchni. Trzeba zaznaczyć, że rywalizacja była naprawdę wyrównana, gdyż uczestnicy zatroszczyli się o każdy, nawet najdrobniejszy aspekt wyeksponowania swojego kulinarnego dzieła. Paleta barw, zapachów, zwłaszcza dzięki wykorzystaniu charakterystycznych przypraw z Prowansji czy Katalonii, i smaków była naprawdę imponująca. Jury pod przewodnictwem ks. dyrektora Piotra Kusia miała więc niełatwy orzech do zgryzienia. Ostatecznie laureatami konkursu zostali wszyscy uczestnicy, a nagrodą umożliwiającą zgłębianie tajników aromatycznej kuchni śródziemnomorskiej było dwuosobowe zaproszenie do jednej z francuskich kawiarenek w naszym mieście. Przy sączącej się w tle muzyce romańskiej uczestnicy zakończyli wieczorek z nadzieją, że w przyszłym roku będą mogli ponownie się spotkać i rozkoszować romańskimi smakami.

opracowała: Alicja Szewczyk