Dnia 24 kwietnia klasa 7a, wraz z wychowawczynią Martą Kundzewicz-Hetmańską i Panią Julitą Kaczmarczyk udała się do Katedry Genetyki i Hodowli Roślin Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, w ramach XXI Poznańskiego Festiwalu Nauki i Sztuki.
Uczniowie uczestniczyli w warsztatach praktycznych dotyczących soi. Najpierw dowiedzieli się, że w Katedrze Genetyki i Hodowli Roślin wyhodowano soję metodami konwencjonalnymi, bez modyfikacji genetycznych. Poznali także liczne korzyści z uprawy soi w gospodarstwie.
Następnie siódmoklasiści mogli spróbować swoich sił przy izolacji DNA z soi.
To były wspaniałe warsztaty i uczniowie mogli poczuć się jak młodzi naukowcy.
Podczas pobytu na uniwersytecie wysłuchaliśmy trzech wykładów. Dwa pierwsze dotyczyły planowania i wyboru szkoły i zawodu, oraz ukazywały stopień ważności wyborów edukacyjno, zawodowych na dalsze życie młodych ludzi.
Uczniowie otrzymali dużo praktycznych wskazówek odnośnie wyboru szkoły i swojej przyszłości zawodowej.
Poznali także przydatne w tym temacie strony internetowe np :
www.mlodziwlodzi.pl/kompetencjometr
www.doradztwo.ore.edu.pl/wybieram-zawod
www.doradztwo.ore.edu.pl/filmy-o-zawodach
Kolejny wykład podejmował temat : « Czy kiedyś zabraknie nam nowych produktów żywnościowych ? Co jest inspiracją dla ich rozwoju ? »
Odpowiedzi na te i inne pytania mogliśmy znaleźć podczas wykładu pokazującego rolę i miejsce współczesnego konsumenta w dobie innowacyjności na rynku produktów żywnościowych.
W międzyczasie uczniowie skorzystali ze stoisk interaktywnych przygotowanych przez studentów.
Bez wątpienia był to ciekawy i pouczający dzień.
Opracowała: Marta Kundzewicz-Hetmańska