Od początku października nasza szkoła bierze udział w programie edukacyjnym DIETA PRZYJAZNA PLANECIE organizowanym przez Fundację WWF i Lidl Polska. 

Każdego tygodnia staramy się zrobić coś dobrego dla naszej planety.
W pierwszym tygodniu dowiedzieliśmy się, że to, co jemy, każdy nasz posiłek, nasze drugie śniadanie, obiad spożywany w szkolnej stołówce, może się przyczynić do ratowania środowiska przyrodniczego! To skąd pochodzi nasza żywność i jak jest wytwarzana, ma znaczenie. Im więcej wiemy o tym, co spożywamy, tym nasze wybory mogą być lepsze – dla zdrowia i dla planety. 

Uczniowie klas 4-8 podczas zajęć dodatkowych: kółek przyrodniczych i ekologicznych dyskutowali na temat zalet i wad różnych sposobów produkcji żywności. Wnioski z naszych zajęć: załóż swój ogródek, kupuj produkty LOKALNE – z małych hodowli, z upraw od rolnika, z ogródka sąsiada, a jeśli kupujesz produkty w markecie staraj się kupować produkty oznaczone symbolem: PRODUKT POLSKI. Starajmy się pamiętać o tym, że nasze codzienne wybory żywieniowe mają wpływ na stan środowiska naturalnego.

Wynikiem tych działań jest gazetka pt: „SKĄD POCHODZI NASZE JEDZENIE?” -dostępna w holu szkoły dla wszystkich uczniów i nauczycieli. 

Opracowała: Patrycja Nowak